Technologie przemysłu mięsnego

Wiadomości branży mięsnej

Zdjęcie: stock.adobe.com, autor: AINATC

Mięso wieprzowe na stałe zagościło w polskiej kuchni. Choć powszechnie uważane jest za tłuste i niezdrowe, to jednak spożywane go w odpowiednich dawkach, szczególnie chudych kawałków, może mieć korzystny wpływa na zdrowie. Obecnie na rynku można znaleźć smakowitą, odtłuszczoną szynkę i schab, które są doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu mogą być przy tym składnikiem lekkich dań dietetycznych.

Jakie są najcenniejsze wartości odżywcze wieprzowiny?

Ze względu na dużą zawartość tłuszczu w tkance mięsa wieprzowego ma ono wiele różnych wartości odżywczych. W zbilansowanej diecie najlepiej wybierać chude kawałki charakteryzujące się niską zawartością tłuszczu, a wysokokaloryczne jeść raz na jakiś czas, gdyż zawierają wiele nasyconych kwasów tłuszczowych. Wbrew pozorom, mimo że wieprzowina zawiera duże ilości cholesterolu, to jednak nie wpływa na jego znaczne podwyższenie w organizmie i odkładanie płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych.

Mięso wieprzowe to doskonałe źródło witaminy B1, która ma szczególne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, mięśni i serca. Wykazano także, że pozytywnie wpływa na odporność organizmu. Ze względu na pełnowartościowe białko znajdujące się w wieprzowinie odgrywa dużą rolę w regeneracji organizmu po wysiłku fizycznym, zaś witamina E świetnie sprawdzi się, aby poprawić stan skóry. Innymi cennymi składnikami odżywczymi są żelazo, które dużo lepiej jest wchłaniane przez organizm człowieka z tkanek zwierzęcych niż roślinnych, a także inne witaminy z grupy B, cynk, potas oraz fosfor.

Jakie są rodzaje mięsa wieprzowego i jak można je przygotować?

Boczek to jeden z rodzajów mięs cieszących się największą sympatią ludzi na całym świecie. Mimo że jest wyjątkowo tłusty i kaloryczny, to doskonale wzbogaca różnego rodzaju potrawy. Może być pieczony, grillowany, smażony lub duszony, przy czym wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i zimno. Idealnie nadaje się również jako dodatek do zup. Niezwykle popularny w Polsce jest schab zazwyczaj w postaci upieczonej lub smażonej. Często podawany jest w formie kotleta przygotowywanego klasycznie w panierce lub w unikalnej odsłonie w aromatycznym sosie.

Najszlachetniejszym gatunkiem mięsa wieprzowego jest polędwiczka, która nie wymaga zbyt długiej obróbki. Doskonale nadaje się do smażenia i pieczenia w ciepłej formie do dania obiadowego lub zimnej jako wędlina. Z szynki najczęściej przyrządza się wyśmienitą pieczeń, a także bitki, roladki faszerowane czy kotlety panierowane. Na gulasz najlepiej wybrać łopatkę. W zależności od upodobania można ją podawać jako potrawę na obiad z plackami lub dużą ilością papryki. Świetnie smakuje także marynowana zarówno na ciepło, jak i zimno. Mieląc jeden z kawałków wieprzowiny można uzyskać idealne mięso mielone na klopsiki czy pulpeciki.

Na co zwrócić uwagę wybierając mięso wieprzowe?

Kupując mięso wieprzowe, kluczowymi czynnikami wyboru powinien być kolor, zapach, ilość tłuszczu i ścięgien, a także jędrność i wilgotność. Świeże kawałki charakteryzują się jednolitą barwą od jasnoróżowej do czerwonej w zależność od wieku osobników oraz części tuszy. Wszelkiego rodzaju przebarwienia mogą świadczyć o niewłaściwym przeprowadzaniu uboju i rozbioru. Szczególną uwagę należy zwrócić na żółty lub brązowy odcień, który świadczy o tym, że wieprzowina jest nieświeża lub próbowano ją “odmładzać” chemicznie. W jej zapachu wyraźnie można odczuć metaliczność krwi. Im wyższej jakości jest mięso wieprzowe, tym chudsze i mniej ścięgniste są kawałki. Warto wybierać suche i jędrne w dotyku części o twardej konsystencji oraz wysokiej wodochłonności.

Poszukując wysokiej klasy produktów, warto skorzystać z oferty sklepu internetowego Swiezemieso.pl. Znajduje się tam świeże mięso wieprzowe dostępne w rozmaitych kawałkach do wyboru. Ze względu na wyjątkowo znakomitą jakość charakteryzuje się dużą ilością cennych substancji odżywczych. Doskonale sprawdzi się przygotowane na rozmaite sposoby - pieczone, duszone, smażone, marynowane, gotowane, wędzone czy grillowane w postaci kotleta, gulaszu, rolad czy wielu innych specjałów. Wieprzowinę można wykorzystać również jako podstawę aromatycznych zup lub sosów.