Technologie przemysłu mięsnego

Wiadomości branży mięsnej

Chociaż klasyczne burgery to wyłącznie wołowina, lokale wychodzą naprzeciw oczekiwaniom klientów. Proponują inne rodzaje mięsa, by zaskoczyć smakiem i dać podniebieniu jeszcze większą przyjemność. Sprawdź, na jakich gatunkach mięsa bazują burgery.

Tajemnica doskonałego burgera nie tkwi wyłącznie w unikalnej recepturze i profesjonalnym sprzęcie kuchennym. Sekretem dobrego smaku jest przede wszystkim mięso – idealnie doprawione i przyrządzone. Nie zawsze musi być to wołowina, ale... czy to nie ona gra „pierwsze skrzypce”? Wystarczy odwiedzić jedną z rekomendowanych burgerowni, np. lokal Burgermania, aby się o tym przekonać.

Burger gourmet to nie fast food

Burgery typu gourmet to danie „z wyższej półki”, które nie ma nic wspólnego z fastfoodowym jedzeniem. Przyrządzane z wysokiej jakości mięsa zamykanego we własnoręcznie przygotowaną bułkę oraz z dodatkiem warzyw, zapewniają prawdziwą eksplozję smaku i pozwalają najeść się do syta.

Wołowina Angus to klasyka

Angus to rasa krów hodowanych na terenie Argentyny. To właśnie z nich pochodzi najdroższa na świecie wołowina, która – z uwagi na swoje walory smakowe – świetnie nadaje się na burgerowe steki. Swój doskonały smak oraz soczystość zawdzięcza bezstresowej hodowli zwierząt.

Wołowina Angus ma sporą przewagę nad polską wołowiną. I wcale nie chodzi wyłącznie o smak, ale i wartości odżywcze. Zawiera dużą ilość wartościowego białka oraz stosunkowo niewielką ilość nasyconych kwasów tłuszczowych. Stanowi jednocześnie bogactwo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.

Największą wadą wołowiny argentyńskiej jest cena. Kilogram naprawdę dobrego mięsa to koszt rzędu 200 złotych.

Burgery z dziczyzny są równie smaczne

Niegdyś dziczyzna królowała na polskich stołach, a obecnie spożywana jest „od święta”. Za sprawą burgerów znów wraca do łask i uważana jest za mięso wyjątkowe.

Dziczyzna wyróżnia się wieloma walorami – zarówno smakowymi, jak i zdrowotnymi. Zawiera znacznie mniej tłuszczu i cholesterolu niż wieprzowina czy wołowina. Stanowi jednocześnie bogactwo białka o wysokiej przyswajalności oraz łatwo wchłanialnego żelaza.

Na burgery najlepiej sprawdza się mięso z dzika lub sarny – także z uwagi na niską kaloryczność oraz doskonały smak. To mięso intensywnie czerwone, chude i mocno aromatyczne.

Burgery drobiowe – wersja dla oszczędnych

Chociaż dla wielu osób burgery drobiowe mogą być profanacją tego amerykańskiego dania, są równie smaczne i przede wszystkim... dużo tańsze.

Do przyrządzenia kotletów wykorzystywane jest najczęściej mielone mięso indycze, aczkolwiek mięso z kurczaka jest także popularne. Charakteryzuje się delikatnym smakiem oraz walorami zdrowotnymi. Zawiera sporą ilość białka i niewielką ilość tłuszczu.

Jakie mięso do burgerów jest najlepsze?

Chociaż nic nie przebije smaku burgerów z wołowiny Angus, tak naprawdę każde mięso jest dobre. Wiele zależy bowiem od jego świeżości, odpowiedniego przygotowania oraz doprawienia. Istotną rolę odgrywają również preferencje konkretnej osoby.

Dlatego burgerownie takie jak np. Burgermania w swoim menu mają przede wszystkim burgery z mięsa wołowego. Warto jednak podkreślić, że w ofercie pojawiają się inne warianty – z mięsa drobiowego czy nawet... warzyw. Wszystko po to, by spełnić smakowe oczekiwania swoich klientów.

Szukaj w Bazie Firm

Porady

Gdzie utylizować padłe zwierzęta ?

Zamieszczamy listę firm, które w roku 2009 na postawie umowy z ARiMR ...

Mięso czerwone - Podział

Mięso czerwone dzielimy na : * mięso bez kości – w którym brak ...

Przepisy - Mięso

Stek z rostbefu w czerwonym winie i rozmarynie

portal mięsny

dwa duże steki z rostbefu z kością grubości około 2-2,5 ...

Szynka pieczona

portal mięsny

1.5-2 kg szynki wieprzowej 2 opakowania przyprawy do pieczenia 1 ...

Nasze portale

Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób Portal Masarnie, Zakłady mięsne, wyposażenie zaopatrzenie masarni, ubojnie, sklepy mięsne, katalog firm, przemysł mięsny, mięso, wędliny, drób